top of page

Zpráva o činnosti spolku Ecolodge Nepál za rok 2018


V lednu roku 2018 proběhla sbírka na crowdfundingovém serveru Hithit na stavbu Ecolodge v údolí Langtang v Nepálu, kde v roce 2015 způsobilo zemětřesení obrovské škody, s jejichž následky se místní obyvatelé potýkají dodnes. Projekt má pomoci Pasangovi a jeho sourozencům, kteří v údolí Langtang přišli o domov, rodiče a většinu příbuzných. Dále chce propagovat ekologicky udržitelný turismus v Nepálu.

Díky přispěvatelům se podařilo shromáždit 315 tis. Kč na serveru Hithit a 44,5 tis. Kč jako dary na transparentním a spolkovém účtu Ecolodge.

V březnu 2018 se vydalo 21 členů a příznivců spolku Ecolodge (kteří si všichni hradili cestu na vlastní náklady) na 3 týdny do Nepálu, aby přímo na místě připravili plány k zahájení stavby. V prvních dnech jsme společně s Pasangem prezentovali projekt Ecolodge na mezinarodní konferenci o udržitelném turismu GAMCHE v Kathmandu, kde celý koncept získal podporu z mnoha stran a díky kontaktům, které jsme navázali, věříme, že po dokončení stavby Ecolodge v Langtangu budeme moci koncept dále šířit v dalších částech Himalájí.

Měli jsme sebou 3 architekty, geodeta, stavitele, a také několik studentů středních a vysokých škol. Vystoupili jsme údolím Langtang až do Thanshyap ve výšce 3250 m, kde je místo budoucí Ecolodge. Několik dní jsme strávili plánováním, rozměřováním základů budov, úklidem okolí, a také výsadbou rakytníků a vyvěšením tibetských modlicích praporků se jmény donorů a podporovatelů projektu.

Praporky byl vyvěšeny na dvou místech – v blízkosti Ecolodge na posvátném meditačním místě, a také ve vesnici Kyanjing Gompa (3900m) po rituálu provedeném mnichem v místním budhistickém chrámu (stúpě).

Tam jsme získali tipy a nápady na řešení stavby bioplynky k úpravě odpadních vod na Ecolodge (instalací ohřevu do bioplynky, které je napojeno na solární panel a zahřívá obsah bioplynky tak, že může probíhat fermentace i při nízkých teplotách v okolí).

Po našem návratu začaly přípravy stavby. Díky financím poskytnutým spolkem byla dokončena první budova Ecolodge,pořízeno vybavení jídelny a kuchyně (stoly, skříně).

Z řeky byl dopraven písek na stavbu (musí se nosit ručně více než půl kilometru do kopce),byl připraven štěrk na stavbu (opět se z velkých kamenů roztlouká ručně).

V listopadu a prosinci bylo pořízeno potřebné stavební dřevo, k němuž bylo potřeba vyřídit povolení, protože Ecolodge je na území národního parku, a byl instalován první solární panel na ohřev vody.

V letošním roce bylo poměrně dlouhé několikaměsíční období silných monzunových dešťů a některé práce musely být odsunuty. Uprostřed stavebního pozemku bylo (opět jen pomocí ručního nářadí) odstraněnoněkolik velkých balvanů a celý stavební pozemek byl srovnán a připraven ke stavbě.

V letošní trekové sezóně byly již v provozu 4 nové pokoje pro turisty.

V říjnu byla dodána také UV lampa na sanitaci pitné vody.

V dubnu 2019 plánujeme další cestu do Thankshyap v Langtangu. Výpravy se má účastnit odborník na stavbu bioplynové stanice a odborník na čištění vody.

K dobudování celé Ecolodge budeme potřebovat ještě asi 250 tis., ale doufáme, že postupně tyto finance budeme získávat až proběhnou hlavní stavební práce na Ecolodge. Na jaře bychom chtěli začít budovat bioplynku, dále stanici na ozonizaci vody a další dvě budovy se 6 ubytovacími pokoji a budovu s toaletami a dvěma sprchami.

Věříme, že se naše společné dílo se podaří a že během příštího roku největší část projektu úspěšně dokončíme. Daří se nám získávat další zájemce o projekt a aktivní podporovatele.

Rádi bychom Vám poděkovali za Vaši podporu projektu, bez které by jej nebylo možné uskutečnit. Přejeme Vám za nás i jménem Pasanga a jeho sourozenců hodně štěstí, zdraví a radosti v novém roce.

Za spolek Ecolodge a všechny členy týmu

Miroslav Vosátka


Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
bottom of page