top of page

První architektonické návrhy ecolodge

Takto vypadá první návrh budoucí ecolodge:

Jednoduchá konstrukce odolná proti zemětřesení

Návrh vychází ze zkušeností získaných během našeho putování kolem Manaslu, kde jsme se po cestě seznámili s návody na stavění objektů odolných případným zemětřesením i s několika lodgemi již postavenými podle těchto principů. Určitou podporu jsme získali i od Člověka v tísni, který stavbu jedné z budov inicioval a poskytl nám k tomuto objektu podklady.


Jedná se hlavně o princip pokud možno jednopodlažní budovy, kombinace dřevěné kostry stabilizované kamennými zdmi, které v kombinaci umožňují dilataci a pružnost domu při zemětřesení a přitom zajišťují dostatečné provázání. Současně je tak lodge postavena z místních materiálů, které jsou k dosažení v blízkém okolí předpokládané stavby.


Propojení s malou ubytovnou a kuchyní postavenou Pasangem


Vlastní umístění lodže navazuje na stávající budovy postavené Pasangem v období po proběhlých zemětřeseních. Je jím malé ubytovací křídlo s dvěmi pokoji s vlastním hygienickým vybavením a kuchyně s jídelnou kapacitně dostačující i po rozšíření. Tyto již stojící objekty jsou postaveny kolmo k sobě a nově navrhovaná budova je navržena tak, aby prostor celkově uzavřela do pobytového átria tvaru U, které vytváří potřebné závětří v případě nepříznivého počasí a přitom zůstává v jednom směru otevřené pro výhledy do krajiny.​​


Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
bottom of page